KT De Bietjes

Geschiedenis

Hoe zijn de Bietjes ontstaan?

Het begon eind 1916 met enkele jongeren die, om de verveling tegen te gaan, toneel wilden gaan spelen. Ze zochten een stuk en begonnen te repeteren in een zaaltje achterin een café. Één van de stamgasten zag die jongeren bezig tijdens repetities, met decor bouwen, teksten oefenen, spelen… en zei: ‘Die gasten zijn zo ijverig als biekes’. Vandaar de naam. Eén van de eerste spelers en voorzitter was trouwens baron De Viron. De eerste opvoering van De Bietjes was "Prima Donna" Den Ouden Bareel. Toen dat zaaltje te klein werd, verhuisden we naar zaal Mertens op de Ninoofsesteenweg en sinds 1975 zitten we in Westrand.

 

Hoe zagen de gloriejaren van De Bietjes eruit?

Op het hoogtepunt speelden we één voorstelling twee weekends op vrijdag, zaterdag en zondag, en voor alle zes voorstellingen was de zaal uitverkocht. In 1989 mochten we met de operette "Een nacht in Venetië" zelfs optreden in de Beursschouwburg en de Ancienne Belgique. Een grappige anekdote daarover is dat we met het decor dat we gebouwd hadden in het oude gemeentehuis voor de voorstelling in Westrand, in de AB niet binnen konden. Dat moesten we op het laatste moment nog verkleinen en in stukken zagen.

 

Hebben De Bietjes ook moeilijke momenten gekend?

Niet echt. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn we, met uitzondering van één jaar, blijven doorspelen. De laatste jaren is er wat minder opkomst van publiek, dus minder inkomsten, en dat maakt de werking wat moeilijker. Tot 2015 brachten we de operettes en musicals bijvoorbeeld met een live-orkest van ongeveer 15 muzikanten, maar door de hoge kost hebben we beslist om het voortaan met een 4-koppig ensemble te proberen, wat gelukkig ook in de smaak valt.

 

Hoe ziet de toekomst van De Bietjes eruit?

Het grote verschil met vroeger is de manier waarop mensen zich binden aan een vereniging. Mensen kiezen niet meer voor één vereniging, maar gaan én naar De Bietjes én naar de dansles, de sportclub, de bierbrouwcursus… Het engagement ligt anders. Dat is een evolutie die niet alleen voelbaar is bij De Bietjes, maar geldt voor het hele verenigingsleven. Vroeger waren onze leden ‘dé Bietjes’, en dat was dat. Jo Mattelee bijvoorbeeld, heeft 50 jaar lang onze decors ontworpen en mee gebouwd. Zo’n langdurig engagement is zeldzaam tegenwoordig. Dat maakt het moeilijk om bestuursleden aan te trekken, maar ook voor elk project genoeg vrijwilligers bij elkaar krijgen, is een opgave. Aan een musical zijn gemakkelijk 75 mensen gedurende verschillende maanden intensief bezig. De organisatie draait nu volledig op enkele bestuursleden. Maar we hebben onlangs een enorme boost gekregen met jeugdig talent en enthousiasme!

 

Call Now
%d bloggers liken dit: